AZJP - AZ Jan Portaels

Nucleaire geneeskunde & moleculaire beeldvorming

De afdeling nucleaire geneeskunde en moleculaire beeldvorming onderzoekt het functioneren van een of meerdere organen. Door toediening van een kleine hoeveelheid radioactieve stof en via een speciale camera (gammacamera of CT/SPECT-camera) maakt men afbeeldingen van de organen. Na analyse van de verspreiding van deze stof in een orgaan verkrijgt de arts belangrijke informatie en stelt hem zo in staat een diagnose te stellen en een aangepaste behandeling voor te stellen.

Opgelet!
Bij een (vermoedelijke) zwangerschap wordt het onderzoek niet uitgevoerd. Meld daarom steeds een (mogelijke) zwangerschap!
Voor de meeste onderzoeken mag u normaal eten, drinken en uw medicatie innemen. Bij het vastleggen van de afspraak zal u verwittigd worden indien u nuchter moet blijven.
Na het onderzoek mag u met de auto rijden. Er zijn geen allergische reacties. De toegediende stoffen zijn niet giftig noch slaapverwekkend. U mag nadien tevens uw normale werkzaamheden verderzetten. Het product verdwijnt op natuurlijke wijze, meestal via de urine. Veel drinken versnelt dit proces.
Op de dag van het onderzoek is het aangewezen baby’s niet langdurig te knuffelen. Bij borstvoeding dient u ons te verwittigen. Voor sommige onderzoeken wordt de borstvoeding beter kort onderbroken. 

Sinds mei 2013 kunnen patiënten bij de dienst Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire
Beeldvorming van het AZ Jan Portaels terecht voor een nieuwe vorm van medische
beeldvorming op topniveau. De volledig vernieuwde afdeling ‐ die ondergebracht werd
op een nieuwe locatie in het ziekenhuis – voldoet aan de meest recente voorschriften en
mogelijkheden op het gebied van nucleaire geneeskunde. Zo werd geïnvesteerd in een revolutionair onderzoektoestel: de multimodale beeldvorming SPECT - CT, er kwam een nieuw medisch diensthoofd Dr. Declerck en de technische en medische ondersteuning van de dienst werd afgestemd in samenwerking met de St-Jan Kliniek Brussel.


Artsen

Afdeling

Nucleaire Geneeskunde
Hoofdverpleegkundige dhr. Marc Ravoet
T 02 257 51 20

Consultaties

Voor een consultatie kan u contact opnemen met de dienst Nucleaire Geneeskunde op het nummer T 02 257 51 20. Dit elke werkdag van 08:00 – 16:30. 


Locatie:
Hiervoor kan u terecht op Site Gendarmeriestraat. Aan het onthaal slaat u linksaf ter hoogte van de winkel. Rechtdoor en dan naar links op het einde van deze gang rechts. Deze gang loopt u uit tot het einde, daar vindt u de afdeling aan de linkerkant.


In de kijker
P-Moment:

overzicht reeds uitgebrachte magazines
lees meer ...