AZJP - AZ Jan Portaels


29 OKTOBER = WERELD BEROERTE DAG
 

Een dag waarop het goed is om stil te staan bij de symptomen en de aanpak van een beroerte!
Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen waarin een beroerte kan voorkomen: een herseninfarct en een hersenbloeding.
In België worden dagelijks 52 patiënten getroffen door CVA. De helft van de patiënten sterft binnen het jaar, de overlevenden hebben veelal blijvende functionele problemen die leiden tot een verhoogde zorgbehoefte.

Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Het vroegtijdig herkennen van de symptomen door patiënt en zijn/haar omgeving is essentieel voor een optimale beroertezorg.

THINK FAST+, TIME = BRAIN 

Merkt u bij iemand één of meerdere van volgende symptomen: plotse scheefstand van de mond, verlamming van arm en/of been, moeilijkheden om te spreken en/of te begrijpen, evenwichts- of zichtproblemen: reageer snel, verwittig onmiddellijk de hulpdiensten (112). Ook als de symptomen voorbijgaand zijn, dienen ze ernstig te worden genomen en moeten ze door een arts worden onderzocht.

In de kijker