Bereid jouw opname voor
Als ziekenhuis willen we “de patiënt als partner in het zorgproces” betrekken. Het is daarom noodzakelijk dat je je als patiënt voorbereidt op je opname in het ziekenhuis. Bij opname krijg je standaard een patiëntveiligheidskaart, waar belangrijke tips worden meegegeven, zoals:
- bereid u goed voor op het gesprek met uw arts of verpleegkundige.
- bespreek vooraf het verloop van uw operatie/behandeling met uw arts.
- geef aan welke medicijnen u gebruikt.
- maak u geen zorgen als wij u meerdere malen dezelfde vragen stellen.
- vraag wie uw hoofdbehandelaar is.
Diefstalpreventie
- Laat geen waardevolle voorwerpen in je kamer onbewaakt achter. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies of diefstal.
- Het is mogelijk om gebruik te maken van het afsluitbare kastje in je kamer of je waardevolle voorwerpen in bewaring te geven.
- Bij het verlaten van je kamer, steeds de deur sluiten.
Meer informatie kan verkregen worden via de hoofdverpleegkundige of het onthaal (tel. 02/ 254 64 00)
Internet
Op de meeste patiëntenkamers en doorheen ons ziekenhuis bieden wij onze patiënten en bezoekers wifi-toegang aan via het AZJP Public netwerk. U dient enkel in te loggen met uw mailadres. Een paswoord is niet vereist.
Op Pediatrie kunnen onze jonge patiëntjes gebruik maken van de Bednet-faciliteiten en zo op afstand toch live les volgen vanuit hun ziekenhuisbed in AZ Jan Portaels. Meer info bij de verpleegkundigen op Pediatrie of via www.bednet.be.
Kapper en pedicure
Indien u opgenomen bent in ons ziekenhuis en u op een van deze diensten een beroep wil doen, kan u een afspraak maken via het zorgteam van uw afdeling. Deze kosten moeten niet onmiddellijk betaald worden, ze worden aangerekend via de algemene ziekenhuisfactuur.
Patiëntveiligheidsbandje
Bij opname in het ziekenhuis ontvangt u een patiëntveiligheidsbandje. Dit bandje zorgt ervoor dat wij u tijdens uw verblijf in het AZ Jan Portaels op elk moment correct kunnen identificeren. Dit is essentieel bij het toedienen van medicatie, het prikken van bloed of het verrichten van een onderzoek. Controleer steeds of uw naam correct op het bandje staat. Werd het bandje verwijderd, bijvoorbeeld voor een operatie of onderzoek, vraag dan onmiddellijk een nieuw bandje.
Post
Inkomende post wordt op de patiëntenkamers bezorgd. Voor een vlotte postbedeling geeft u volgende informatie mee aan uw correspondent:
- Uw voornaam en naam
- Verpleegafdeling + kamernummer
- AZ Jan Portaels: Gendarmeriestraat 65, 1800 Vilvoorde
Uitgaande persoonlijke briefwisseling kan u gefrankeerd afgeven aan het zorgteam of aan de onthaalbalie in de inkomhal van de Gendarmeriestraat.
Radio en TV
In uw patiëntenkamer kan u verschillende radiozenders beluisteren. De 1- en 2-persoonskamers beschikken over een televisietoestel. Omwille van veiligheidsmaatregelen mogen er geen eigen toestellen worden meegebracht door de patiënten. Zet Radio en TV echter niet te luid, zodat andere patiënten niet onnodig gestoord worden.
Winkel en automaten
Kranten en tijdschrijften, bloemen, pralines, drank, geschenken en zo veel meer kunnen gekocht worden in de winkel aan het onthaal Gendarmeriestraat. De winkel is elke dag geopend van 7u tot 19u30 doorlopend. Op zaterdag en zondag van 13u30 tot 19u30.
Versnaperings- en frisdrankautomaten zijn op diverse plaatsen in het ziekenhuis beschikbaar.
Gebruik eigen elektrische apparaten
Om het brandrisico binnen het ziekenhuis (en in het bijzonder in de patiëntenkamers) te beperken, vragen we graag uw aandacht voor de volgende richtlijnen:
- Het gebruik van eigen elektrische apparaten zoals koffieapparaten, waterkokers, ventilatoren, … en andere huishoudelijke toestellen binnen het ziekenhuis is niet toegestaan. Enkel volgende toestellen kunnen meegebracht en gebruikt worden:
- Apparaten die strikt noodzakelijk zijn voor persoonlijke hygiëne zoals een elektrische tandenborstel, scheerapparaat, haardroger.
- Wekkerradio
- GSM’s, smartphones, tablets, laptops, spelconsoles en hun bijhorende oplader. Laad deze toestellen overdag op en zorg ervoor dat ze tijdens het opladen op een tafel of nachtkastje gelegd worden, maar niet op het bed.
Indien dergelijke toestellen meegebracht worden dienen deze in goede staat te verkeren, geen beschadigingen te vertonen en te beschikken over een CE-markering.
Valpreventie
Wist je dat ongeveer één op de drie 65-plussers minstens een keer per jaar valt? 10 à 15% loopt daarbij ernstige letsels op, zoals een heupbreuk of een hoofdtrauma. Ook mentaal is vallen zwaar: verlies van zelfvertrouwen, depressie, sociaal isolement en een grotere zorgafhankelijkheid behoren tot de vele gevolgen.
Om het vallen te vermijden in het ziekenhuis, krijgen de zorgmedewerkers de volgende tips:
- zet alle karren langs 1 kant van de gang, zodat de patiënt zich vlot kan verplaatsen.
- instrueer de patiënt goed over het gebruik van het oproepsysteem.
- zorg dat de patiënt altijd aan de lichtbediening kan.
- zorg dat het bed van de patiënt altijd in laagstand staat.
- zorg dat het nachtkastje gemakkelijk bereikbaar is voor de patiënt.
- zorg dat de telefoon binnen handbereik staat.
- informeer de patiënt over stevig en gesloten schoeisel.
- informeer de patiënt over het juiste gebruik van loophulpmiddelen.
- heb aandacht voor het juiste gebruik van bril en gehoorapparaat.
- verwijder al het onnodige materiaal uit de kamer van de patiënt.
Ook jij als patiënt kan je steentje bijdragen door bijvoorbeeld stevig en gesloten schoeisel te gebruiken, erop te letten dat de bel binnen handbereik ligt of door steeds je bril te dragen,…
Ben je geïnteresseerd in valpreventietips voor in je eigen woning? Meer info vind je hier.
Eigen maaltijd samenstellen
"Ziekenhuiseten" heeft niet altijd de beste reputatie. Ook wij vinden het belangrijk vanuit het AZ Jan Portaels in te zetten op verbetering en een uitzonderlijke zorgklantbeleving. Daarom investeren we in een waaier aan keuzemogelijkheden.
Elke zorgklant kan via een app zijn eigen maaltijd samenstellen en bestellen. Hiervoor zal je een app moeten downloaden en zich éénmalig aanmelden via een code die mee zal komen met je eerste maaltijd.
Diëten zullen opgeladen zijn waardoor je als patiënt enkel kan kiezen uit de componenten die je ook mag eten.