Volunteers
Currently, about 65 volunteers are working at AZ Jan Portaels. They bring added value to the patient and their family by serving as a bridge between the healthy outside world and the world of the sick person. With a volunteer, the patient can talk about ordinary things in plain language. Volunteers have more time for this than a professional care worker.
We also welcome volunteers who prefer to take on logistical or administrative tasks alone. Their assistance supports our staff in their dedication to our care clients.
Interested in volunteering? Contact our personnel department at personeelsdienst [at] azjanportaels.be (personeelsdienst[at]azjanportaels[dot]be).
Or consult the brochure below.
Visie vrijwilligerswerk
Het AZJP wil volledige en gespecialiseerde kwaliteitsvolle basiszorg aanbieden, afgestemd op de noden van de zorgklanten in onze regio. Naast professionele deskundigheid hechten wij veel belang aan de beleving van de patiënt en zijn naasten. De aanwezigheid van vrijwilligers en hun ‘ter beschikking zijn’ voor de patiënt betekenen een belangrijke meerwaarde voor onze zorgverlening. De taken die door vrijwilligers uitgevoerd worden, betekenen een belangrijke ondersteuning van de professionele medewerkers.
Tegelijkertijd willen we een maatschappelijke rol opnemen: vrijwilligers een zinvolle tijdsinvulling aanbieden, betekent een win-win situatie voor de vrijwilliger in kwestie én de organisatie.
Vrijwilligers bieden een toegevoegde waarde aan onze professionele zorg, en dit in brede zin
- Zowel vrijwilligers die zich inzetten in het directe patiëntencontact als vrijwilligers die achter de schermen niet- patiëntgebonden taken opnemen, hebben een belangrijke meerwaarde.
Vrijwilligers hebben een brugfunctie tussen de ‘gezonde buitenwereld’ en de wereld van de ‘zieke mens’
- Met een vrijwilliger kan de patiënt in gewone taal over gewone dingen praten. We willen als ziekenhuis hoog inzetten op de beleving van de zorgklanten in onze regio, met aandacht en respect voor hun diversiteit. In de toekomst trachten wij daarom ook beroep te doen op vrijwilligers met een niet-Vlaamse achtergrond.
Vrijwilligers helpen mee om ‘zorg op maat’ aan te bieden
- Vrijwilligers vervolledigen de dienstverlening met aanvullende diensten: begeleiden van patiënten naar een afdeling, extra tijd voor het maken van een praatje, voorlezen, huishoudelijke karweitjes, ....
- Vrijwilligers nemen geen taken van professionelen over; door hun aanwezigheid ondersteunen zij de professionele zorg.
- De taken die vrijwilligers op zich nemen, moeten passen in het therapeutisch kader. Hiermee wordt bedoeld dat een vrijwilliger soms niet op de vraag van een patiënt mag ingaan. Bijvoorbeeld: in het kader van een revalidatieschema kan het aangewezen zijn dat een patiënt zelf een bepaalde actie uitvoert en dit niet overlaat aan de vrijwilliger.
Vrijwilligers hebben ‘tijd’ voor een individuele patiënt
- De geplande taken zijn ondergeschikt aan ‘het luisterend oor’.
Vrijwilligerswerk heeft een praktische, concrete betekenis
- Bepaalde taken worden uitgevoerd, waardoor professionele medewerkers zich ondersteund voelen. Dit kan zowel in directe patiëntenzorg als in facilitaire en administratieve diensten.
Vrijwilligerswerk heeft een (maatschappelijke) signaalfunctie in (en buiten) de instelling
- Vrijwilligers betonen solidariteit t.a.v. de gezondheidszorg in brede zin.
Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend!
- Het engagement van de vrijwilliger wordt geïntegreerd in het zorggebeuren in de instelling. Vrijwilligerswerk impliceert dus ook het naleven van afspraken en huisregels.
- Vrijwilligers van Rode Kruis Vilvoorde-Zemst volgen de richtlijnen van de “Erecode van de Rode Kruisvrijwilliger”. In dit document legt Rode Kruis Vlaanderen uit hoe de vrijwilliger dient te handelen tijdens de uitoefening van zijn taken. Door dit document te ondertekenen, gaat de vrijwilliger akkoord met deze richtlijnen.
Het AZJP heeft tevens oog voor de verwachtingen van vrijwilligers
- Vrijwilligers willen zich vaak engageren vanuit de behoefte aan een zinvolle tijdsbesteding, bijdrage tot zelfontplooiing, nood aan sociale contacten, gevoel van voldoening en waardering.
Inbedding in de organisatie
- Het AZ Jan Portaels wil ook zorg dragen voor de vrijwillige medewerkers en ondersteunt hen in het uitoefenen van hun taak. De vrijwilliger wordt beschouwd als teamlid binnen de afdeling waar hij ingeschakeld wordt. Hij wordt dan ook aangestuurd door de leidinggevende van de betrokken afdeling. Hij krijgt alle informatie die nodig is om een juiste, kwalitatieve bijdrage aan de zorg voor onze patiënten te leveren.
- Wij vinden het belangrijk dat de vrijwilliger een vertrouwd gezicht is voor de medewerkers en een goed zicht krijgt op onze organisatie. Daarom verwachten wij een engagement op regelmatige basis, volgens afspraken die bij aanvang gemaakt worden.
Patiëntenbegeleiding
Verschillende professionele medewerkers zetten zich in voor de psychosociale begeleiding van onze patiënten:
- Sociale Dienst (SD)
- Dienst Levensbeschouwelijk Zorg (DLZ)
- Psychologen
- Vrijwilligers
- Palliatief Support Team (PST)
- Oncologisch Support Team (OST)
Elk van deze disciplines heeft zijn eigen aandeel in het aanbod van zorg.
Op niveau van de ziekenhuisafdelingen wordt er nauw samengewerkt, naast, maar ook samen met de bestaande zorgprogramma’s. Er wordt binnen het zorgdepartement veel belang gehecht aan interdisciplinaire én transmurale zorgverlening. Op die manier willen we ‘zorg op maat’ aanbieden aan onze zorgklanten. In verschillende ziekenhuisafdelingen vindt er wekelijks een multidisciplinaire teamvergadering plaats.
De coördinatie van het vrijwilligerswerk gebeurt door de coördinator Vrijwilligerswerking binnen onze dienst Personeel en Organisatie. De eerste aanspreekpersoon voor vrijwilligers bij vragen, problemen is de leidinggevende van de afdeling waar de vrijwilliger ingeschakeld is.
Algemene info over het ziekenhuis
Aanbod
- Uitgebreide info over de diensten vind je op onze website. Samengevat: het AZ Jan Portaels is een regionaal ziekenhuis van 406 erkende bedden, en stelt ongeveer 760 medewerkers, 70 vrijwilligers en 150 artsen te werk. Er is een aanbod van consultaties, ambulante zorg en hospitalisatie.
- Zorgklanten kunnen zich voor sommige consultaties ook wenden tot onze satelliet-centra in Meise en Elewijt.
AZJP staat voor kwalitatieve, veilige, waardevolle zorg
- Als regionaal ziekenhuis streven we ernaar om toegankelijke, kwalitatieve, veilige en waardevolle zorg aan te bieden aan elke zorgvrager in onze zorgregio. We zetten in op uitmuntende beleving en ervaring van de patiënt en zijn naasten.
- We vormen een team rond de patiënt waarbij ook zijn naasten en andere gezondheids- en welzijnspartners betrokken worden om een zorg op maat te kunnen aanbieden. Vrijwilligers horen ook bij dit team! Hun inzet is een belangrijke hulp om zorgklanten een positieve beleving te laten ervaren. Onze visie voor de toekomst luidt dan ook ‘Samen sterk in zorg’. Met de geplande bouw van een nieuw ziekenhuis, bouwen wij aan de zorg voor morgen.
Wie is wie?
- Algemeen directeur: Sarah Stroo
- Zorgdirecteur: Annelies Stassen
- Personeelsdirecteur: Mariken Minjauw
- Manager Patiëntenadministratie (Inschrijvingen en Onthaal): Sylvie Smetcoren
- Coördinator Vrijwilligerswerking: Nicole Galle
- Aanspreekpersoon vrijwilligerswerk Rode Kruis Vilvoorde-Zemst: Wim Van Mol
- Aanspreekpersoon HR: Tineke Van Den Bossche, HR-adviseur
Een pluralistisch ziekenhuis
- Het AZ Jan Portaels is een open en pluralistische instelling die elke patiënt evenwaardig benadert, met respect voor de ideologische, filosofische en godsdienstige overtuiging en ongeacht de inkomens-, verzekerbaarheidssituatie- of vermogenssituatie.
- In het AZ Jan Portaels zijn medewerkers voor de katholieke eredienst en de vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing tewerkgesteld. Bij vragen vanuit de andere geloofsgemeenschappen wordt beroep gedaan op de lokale dominee, imam, rabbijn of orthodox priester.
- Een intercultureel bemiddelaar staat in voor het tolkenbeleid en bemiddelt in situaties waarin cultuurverschillen de zorg bemoeilijken.
Vrijwilligers in ons ziekenhuis
Er worden in het ziekenhuis verschillende groepen vrijwilligers ingeschakeld, elk met een specifieke taak. Het AZ Jan Portaels heeft een overeenkomst met Rode Kruis Vilvoorde-Zemst voor wat betreft vrijwilligerswerking voor Onthaal. Vrijwilligers van o.a. organisaties tegen kanker bieden eveneens op sommige tijdstippen hun diensten aan in ons ziekenhuis.
Onthaal
- Vrijwilligers van het Rode Kruis Vilvoorde-Zemst organiseren een onthaalfunctie in ons ziekenhuis. Tijdens weekdagen helpen ze patiënten en bezoekers de weg te vinden in ons ziekenhuis. Zij bieden ondersteuning bij het inschrijven aan de kiosken en begeleiden indien wenselijk personen naar de juiste raadpleging of afdeling.
- Er worden 3 shiften voorzien:
- van 7:30 tot 11:00 uur
- van 11:00 tot 13:00 uur
- van 13:00 tot 16:00 uur
Medisch dag-hospitaal
- In het medisch dagziekenhuis worden er ontspannende schoonheidszorgen en bezigheden aangeboden door vrijwilligers van de Stichting tegen Kanker en de VZW Zorgmassages. Patiënten kunnen hiervoor inschrijven bij de hoofdverpleegkundige.
- Tijdens de jaarlijkse dag tegen kanker, komen vrijwilligers van Kom Op een sensibiliserende campagne ondersteunen.
- Andere vrijwilligers helpen dan weer met bedeling van maaltijden, patiënten geruststellen, een praatje maken, …
Pastorale vrijwilligers
- Op zondag helpen zij met de communiebedeling aan bed. Zij kaderen dit, indien patiënt dit wenst, met een begeleidend gebed.
- Ook indien vieringen voor kerkelijke hoogdagen georganiseerd worden, dragen zij hun steentje bij.
Vrijwilligers Palliatieve Eenheid (De Cirkel)
- Vrijwilligers op de Palliatieve Eenheid nemen de taak van gastvrouw of gastheer op zich. Ze ontvangen bezoekers wanneer de verpleegkundigen bezig zijn met patiëntenzorg. Ze helpen bij het maaltijdgebeuren en zorgen voor gezelschap van de palliatieve patiënt indien deze dit wenst of nood aan heeft. Zij komen dus telkens in contact met mensen in verdrietige omstandigheden.
- Het netwerk Forum Palliatieve Zorg Brussel-Halle-Vilvoorde organiseert opleidingen voor vrijwilligers in de palliatieve zorg. Deze opleiding volgen vooraleer een engagement aan te gaan, is zeker een meerwaarde.
Vrijwilligers in ziekenhuisafdelingen
- Sommige ziekenhuisafdelingen schakelen eveneens een vrijwilliger is voor bepaalde taken. Dit gaat over het aanbieden van extra drank, koffie tot ondersteuning bij maaltijdbedeling. Dit gebeurt dan steeds vanuit de visie dat de vrijwilliger tijd heeft om lang bij een patiënt aanwezig te blijven. Op sommige afdelingen zorgt de vrijwilliger voor gezelschap bij eenzame of onrustige patiënten.
- De tijd en de aandacht voor de patiënt is steeds het uitgangspunt bij elke taak. Bij start wordt er telkens een takenlijst opgesteld van wat de vrijwilliger mag doen en wat niet.
Vrijwilligers voor andere taken
- Regelmatig worden er ook vrijwilligers ingeschakeld voor specifieke taken, die niet noodzakelijk direct patiëntencontact vragen, maar onrechtstreeks toch ten goede van onze patiënten komen.
- Ook vrijwilligers die zich niet zo comfortabel voelen bij direct patiëntencontact, kunnen waardevolle hulp bieden, bijvoorbeeld door te helpen bij logistieke of administratieve taken.
Hoe word je vrijwilliger?
Vacatures voor vrijwilligers voor specifieke taken worden vermeld op onze website. Je kan online je kandidatuur stellen.
Je kan via brief, mail of via de website je kandidatuur richten aan de talentmanager van HR of desgevallend aan de aanspreekpersoon van Rode Kruis Vilvoorde-Zemst.
Je wordt uitgenodigd voor een gesprek waarin je motivatie voor vrijwilligerswerk en je verwachtingen besproken worden.
Er wordt tevens nagegaan of er geen administratieve knelpunten zijn om te werken als vrijwilliger.
Indien je uitkeringen krijgt van de mutualiteit of RVA dient er vooreerst toestemming gevraagd worden aan deze instanties. Zo niet kan dit gevolgen hebben voor jouw uitkering én voor het ziekenhuis.
Er volgt dan een ‘meeloopmoment’ zodat je kan kennismaken met de rol van vrijwilliger. Na dit ‘meeloopmoment’ wordt er bekeken of aan de wederzijdse verwachtingen voldaan wordt.
Indien jouw engagement verder gezet wordt, dienen er nog administratieve zaken geregeld te worden. Dit kan een 2-tal weken in beslag nemen. Je wordt door de dienst Personeel & Organisatie uitgenodigd om een organisatienota (vrijwilligersovereenkomst) te ondertekenen en jouw badge in ontvangst te nemen.
Indien je jou wil inzetten als Rode Kruisvrijwilliger word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de verantwoordelijke voor Sociale hulpverlening van Rode Kruis Vilvoorde-Zemst.
Vooraleer je definitief ingeschakeld wordt in de lokale Rode Kruisafdeling Vilvoorde-Zemst, actief in AZ Jan Portaels, wordt er een korte inloopperiode voorzien.
Tijdens deze periode zal je:
- kennismaken met de praktijk door een aantal keren samen te werken met het reeds actieve team
- de ‘Erecode van de Rode Kruisvrijwilliger’ ondertekenen
- samen met de Rode Kruisverantwoordelijke een kennismakingsgesprek hebben met de coördinator Vrijwilligerswerking van het AZ Jan Portaels
Na het succesvol doorlopen van het inlooptraject, word je uitgenodigd door de talentmanager van het ziekenhuis voor een kennismakingsgesprek.
Indien je twijfelt of bepaalde taken wel goed bij je passen, of je wil verkennen of wij je specifiek vrijwilligerswerk kunnen aanbieden, mag je altijd vrijblijvend contact opnemen met de coördinator Vrijwilligerswerking.
Wat bieden wij onze vrijwilligers?
Verzekering
- Zoals in de organisatienota vermeld, heeft het ziekenhuis een bijvoegsel bij de polis burgerlijke aansprakelijkheid ten behoeve van de vrijwilligers afgesloten. Het gaat hier meer bepaald om bijvoegsel 32:
- Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vrijwilligers
- Ongevallenverzekering georganiseerd vrijwilligerswerk
- Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn verzekerd via het Rode Kruis
Personeelsvoordelen
- Op de dagen dat je als vrijwilliger in het ziekenhuis werkt, geniet je in de Selfservice het personeelstarief. Dit betekent dat je voor een hoofdschotel en een drankje van 33 ml OF een broodje, saladbar en een drankje van 33 ml 3.10 € betaalt.
- Bij consultatie of behandeling in het ziekenhuis geniet je dezelfde voordelen als onze medewerkers. Je dient hiervoor bij aanvang een formulier in te vullen.
- Je krijgt ook jaarlijks de mogelijkheid om gratis een vaccinatie tegen het griep- en coronavirus te krijgen.
Parking
- Er is gratis parkeermogelijkheid op de parking Zenne, te bereiken via Sint-Jozefstraat (tussen ziekenhuis en de school TECHNOV).
- Indien jouw vrijwilligersmoment tijdens drukke momenten valt, is er mogelijkheid om toegang tot de personeelsparking te bekomen.
Kleedkamer
- In de droogruimte (lokaal in blok F, 1ste verdieping) zijn er lockers voorzien waar je gedurende jouw aanwezigheid jouw kledij of waardevolle spullen kan bewaren. Vaak is er op de afdeling zelf ook een mogelijkheid. Dit wordt besproken met de leidinggevende van de dienst.
Contactgegevens
Algemeen AZ Jan Portaels
- 02 254 64 00, website: www.azjanportaels.be
Dienst Personeel en Organisatie
- personeelsdienst [at] azjanportaels.be (personeelsdienst[at]azjanportaels[dot]be), T 02 257 50 60 (blok D, 2de verdieping)
Recruiter HR: Tineke Van Den Bossche
- tineke.vandenbossche [at] azjanportaels.be , T 02 257 55 64 (blok D, 2de verdieping)
Coördinator Vrijwilligerswerking: Nicole Galle
- nicole.galle [at] azjanportaels.be (nicole[dot]galle[at]azjanportaels[dot]be), T 02 257 55 59 (blok D, 2de verdieping, Personeelsdienst, HR)
Diensthoofd Onthaal en Inschrijvingen: Sylvie Smetcoren
- sylvie.smetcoren [at] azjanportaels.be (sylvie[dot]smetcoren[at]azjanportaels[dot]be), T 02 257 50 48 (blok A, gelijkvloers)
Aanspreekpersoon Rode Kruis Vilvoorde-Zemst: Wim Van Mol
- wimvm51 [at] gmail.com , GSM: 0493 12 22 73